Hideg Ádám második lett az FIA gokart világbajnokságon

A magyar gokartsport legnagyobb sikerét érte el Hideg Ádám a sarnói FIA gokart világbajnokság OKJ kategóriájában, 

ahol hatalmas küzdelemben szerezte meg a második helyet. A HUMDA Academy 14 éves versenyzője ezzel az első magyar lett, aki FIA gokart világbajnokságon dobogóra állhatott.

Pályafutása legnagyobb sikerét aratta Hideg Ádám az olaszországi Sarnóban rendezett FIA gokart világbajnokságon. A Sodikart gyári versenyzője a 109 fős OKJ mezőnyben az ötödik helyen jutott döntőbe.

Itt parádés rajttal már az első körben a második helyre jött fel, majd körökön keresztül vezette a világbajnokság döntőjét. Parázs küzdelem alakult ki a 17 körös döntőben, amely során Ádám az ötödik helyig esett vissza, majd újra felküzdötte magát a másodikra.

Nemcsak a magyar gokartsport számára volt ez a legjobb eredmény, hanem Ádám csapata, a világ egyik legnagyobb gokartgyártójának, a Sodikartnak is ez volt az első világbajnoki dobogója OKJ kategóriában.

„Nagyon jó futam volt, rengetegen gratuláltak, de még most sem tudom felfogni, hogy mi történt velem – mondta az újdonsült világbajnoki második helyezett, Hideg Ádám. – Szerencsésen rajtoltam, így már az 1-es kanyarban második voltam.

Kemény csata volt az élen, egy pillanatra elvesztettem a második helyet, de aztán kettőt is előztem és körökön keresztül vezettem a vb döntőt. Arra emlékszem, hogy hátranéztem és azt láttam, hogy az egész vb-mezőny mögöttem jön.

Ilyen helyzetben egyet tehetsz, mész előre, ahogyan csak tudsz, és nem veszítesz időt a védekezéssel. Én is ezt tettem, de aztán többen is megelőztek, és visszaestem az ötödik helyre. Szorosan rajtuk maradtam és két versenyzőnek is sikerült aláfordulnom, majd megelőztem a másodikat is. Szerettem volna utolérni az elsőt és visszavenni a pozíciómat, de erre már nem volt elég kör, így második lettem.

Nagyon örülök a világbajnoki második helyezésnek, óriási eredmény ez számomra. A szerelőm, Francesco egy olyan vagány srác, amilyennel még nem nagyon találkoztam, de még ő is elsírta magát. A Sodikartnál is nagyon örültek, ez volt a gyár első dobogója OKJ-ben.“

De nem csak Francesco könnyezte meg a világbajnoki ezüstöt, hanem Ádám családja is, élükön a többszörös rallybajnok édesapjával, Hideg Krisztiánnal.

„Amíg vezette a vb-döntőt, kétszer állt meg a szívem – nevetett a büszke apuka. – Nagyon profin versenyzett egész hétvége alatt. Tegnap találkoztunk először a Sodikart gyár igazgatójával, aki mondta, hogy nagyon jó Ádám tempója, nagyon tetszik neki a higgadtsága, de holnap, a döntőben válik el, hogy a megnövekedett nyomás alatt mennyire tud helytállni. Hát azt hiszem, megmutatta. Amikor visszaesett az ötödik helyre, akkor is higgadt maradt.

Nagyon nagy köszönet a HUMDA Academynek, akik jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Ádám idáig eljutott, és Ferencz Krisztián, coachnak, aki felkészítette a vb-re és elhitette vele, hogy meg tudja csinálni.

Nagyon büszkék vagyunk Ádám teljesítményére. Elérte, hogy hétfőn ne kelljen suliba mennie, csak kedden kezdi a gimnáziumot.“

Hideg Ádám, OKJ eredménye

FIA gokart világbajnokság, Sarno (Olaszország), 2022. szeptember 16–18.

 

Résztvevők: 109
Időmérő csoport: 3.
Időmérő: 12.
CD előfutam: 2.
DE előfutam: 2.

DF előfutam: 3.

AD előfutam: 5.

DG előfutam: 4.

BD előfutam: 3.

Előfutamok összesített: 7.

Szuperfutam A: 7.

Döntő: 2.

*FIA gokart világbajnokság

A gokartsportban több sorozat létezik és több világdöntőt szerveznek, azonban hivatalos világbajnokság csak egy van, az FIA gokart világbajnokság.

 

Ezt 1964 óta írják ki a direkthajtású gokartok számára. A kategória az évek során többször is átalakult, a neve is megváltozott. Jelenleg OK néven fut. Az OK az Original Kart, vagyis az eredeti gokart szóösszetételből áll, amely utal arra, hogy ez a kategória az 1964-es világbajnokság gyökereihez nyúlik vissza.

Négy évvel később, 1968-ban rendezték meg először a junior világbajnokságot. Ezt a kategóriát hívják jelenleg OK Juniornak, röviden, OKJ-nek, ebben lett most világbajnoki második Hideg Ádám.

A junior gokart világbajnokok között olyan későbbi nagy neveket találhatunk, mint a négyszeres Forma–1-es világbajnok Alain Prost, a kétszeres F1-es világbajnok, Fernando Alonso, vagy a jelenlegi Forma–1-es mezőnyben versenyző Alexander Albon és Charles Leclerc.

*A háromgenerációs Hideg család

Hideg Ádám az egyik legnagyobb magyar autósport múltra visszatekintő család tagja. Nagypapája, Hideg János a hetvenes években kezdett rallyversenyezni, és Lada 2101-essel, illetve Lada VFTS-sel 1983-ban és 1984-ben abszolút magyar bajnoki címet nyert.

Édesapja, Hideg Krisztián szintén sikeres rallyversenyző volt, háromszor nyert horvát bajnokságot, kétszer pedig Mitropa Kupát, de volt többek között magyar N csoportos bajnok és abszolút második helyezett az osztrák bajnokságban is.

Hideg Ádám kilencéves korában kezdett gokartozni. Már a Mini kategóriában is a profi bajnokságokban, a WSK-ban, az Európa-bajnokságon és annak társrendezvényén, a Champions of the Future-ön indult.

2021-ben váltott OKJ kategóriára, tavaly a világbajnokság előtt sérült meg a karja, ami miatt ki kellett hagynia a vb-t. Idén az eredményei alapján hívták meg a világ egyik legnagyobb gokartgyártójának, a Sodikartnak a gyári csapatába.

Szintén idén válogatták be a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. utánpótlás nevelés programjába, a HUMDA Academybe.

Fotó: Hideg Team

 

Hivatalos eredmények:

https://www.fiakarting.com/event/2022-sarno/OK-Junior/results

Megosztás