Sikeresen zárult a Mozdulj! Közhasznú Egyesület látássérülteknek szervezett Balaton Megkerülő 12. Tandemtúrája

A 248 kilométeres távot 76 lelkes résztvevő hajtotta végre, akik a nosztalgia és közösségi élmények jegyében tettek felejthetetlen bringázást.

Az esemény során minden a régmúlt idők hangulatát idézte meg, a programoktól kezdve az esti csapatjátékokig. A RETRO tematikájú túrán valódi időutazás részesei lehettünk, ahogy a résztvevők végigjárták a Balaton környékének gyönyörű tájait és kulturális látnivalóit. Balatonfűzfőn a bobozás izgalma, Balatonföldváron a versenyvitorlások és korhű hajók élménye, Tihanyban pedig a múltba vezető parfümkészítés világa hozta közelebb a múltat a résztvevőkhöz.

Az esemény különlegessége volt, hogy az út során illusztris vendégek csatlakoztak a csapathoz. Ihász László motoros csapatával, 11 motorral lepték meg a bringásokat és vitték egy-egy körre a látássérülteket, így nem csak tandemkerékpár hátsó, hanem igazi nagy motorok hátsó utasaként is élvezhették a sebesség és szabadság érzését. Az eseményen olyan kiváló sportolók is részt vettek, mint Rozbora András, aki paralimpikon és világbajnok címmel büszkélkedhet, valamint Horváth Lajos Laller, a Dakar motorversenyzője, aki az esemény örökös fővédnöke. A túra során a biciklizésen túl számos program és élmény várt a résztvevőkre. A finom borok kóstolása és a Balaton hűs vizében való hűsölés kikapcsolódást és feltöltődést nyújtott az estéken.

A helyi közösségeket Balatonszárszón és Révfülöpön művészeti bemutatókkal lepték meg a szervezők. Dóka Attila kulturális nagykövet irányította a bemutatókat, melyek során József Attila és Petőfi Sándor versei csendültek fel, hozzájárulva a rendezvény kultúrával átitatott hangulatához.

Dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: “Célunk a közösségépítés és az esélyegyenlőség megteremtése. Hiszünk abban, hogy a változás a lelkekben kezdődik, amelynek alapja az egymásra való figyelés és az egymás iránt érzett tisztelet.

Az esemény szervezői hangsúlyozták, hogy az esélyegyenlőség megteremtése a mindennapokban, korunk egyik legfontosabb feladata a közös sportolás és a művészet ennek egyik legfontosabb eszköze. A szervezők köszönetet mondtak a látássérülteknek, segítőknek, támogatóknak és minden résztvevőnek az esemény sikeres megvalósításáért. Hálásak voltak a médiának a kiemelt érdeklődésért.

A következő év már most izgalmas várakozást kelt, hiszen 2024. augusztus 9-15. között ismét útra kelnek a résztvevők, hogy folytassák az emlékezetes utazást és az esélyegyenlőség iránti elkötelezettségüket.

Balaton, vigyázz, kész, jövünk!

 

– Juhász Melinda –

 

Megosztás