Sajtos Dániel

Bronzérem az EuroSkills-en

Jó szerencsét!

Sajtos Dániel másodéves faipari mérnök hallgató vagyok a Soproni Egyetemen.

Az idei évben Grazban rendezték, meg a Fiatal Szakemberek Európabajnokságát az EuroSkills 2021-et.

Hazánkat Bútorasztalos szakmában képviselhettem, ahol felállva a dobogóra, a 3. helyet sikerült elnyernem, míg Fekete Martin Épületasztalos kategóriában szerezte meg az első helyet.

Úgy látszik beérett a sok lemondás és a kőkemény munka!

PREMSTAETTEN,AUSTRIA,25.SEP.21- EUROSKILLS, Skill 24. Photo: Euroskills2021/Hans Oberlaender

 

A versenyre a felkészülés az egyetem mellett a BKSzC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában zajlott közel másfél évig. Ez alatt az idő alatt rengeteget dolgoztunk azért, hogy felállhassunk a dobogóra. A tréning során kizárólag Festool gépekkel használtunk, melyeket a Tooltechnic System Kft. bocsátott rendelkezésünkre, mellettük kiemelt szponzorunk volt a H-didakt Kft, akik mindenben támogattak minket a sikeres versenyzés érdekében. Nagyon fontos volt a felkészülés során, hogy folyamatos versenyszimulációban kell dolgozni, hiszen ez vár minket a versenyen is. Mit is jelent ez?

Azt, hogy szigorúan betartva a munkavédelmet, és az idő etapokat is figyelve kellett dolgozunk. Az EuroSkills-en 18 óra a WorldSkills-en 22óra áll rendelkezésünkre, ami általában lebontva 7-7-4 vagy 6-6-6-4 óra/nap.

Minden alkalommal kapunk előzetes versenyfeladatokat, amelyeket a résztvevő ország szakértői rajzolnak meg és küldenek be a Skills szakértői zárt fórumára. Innen kerül kiválasztásra szavazás útján a versenyfeladat. Idén az osztrák szakértő által készített rajz lett elfogadva. Ezt a terméket a verseny napjára egy külsős szakértő minimum 30%-ban megváltoztatja és csak ott a páston tudjuk meg, hogy néz ki az aktuális feladat.

Én a kiválasztott feladatot 10 alkalommal készítettem el rengeteg változtatással. Mindig meg kell próbálni, a változtatásra kijelölt szakértő fejével gondolkodni, aki idén egy külsős angol szakértő volt.

A versenyre szeptember 21-én Magyarországról indultunk busszal, mi versenyzők és a Team Leaderek. A szakértők már egy-két nappal hamarabb kint voltak, mivel elő kell készíteniük a területet.

PREMSTAETTEN,AUSTRIA,23.SEP.21- EUROSKILLS, SKILL_24. Photo: Euroskills2021_ Hans Oberlaender

 

Érkezésünk estéjén volt egy Welcome Ceremony, ahol üdvözöltük egymást a különböző országokból érkezett szakértőkkel, ill. versenyzőkkel. Másnap, a 0.napon átvettük a területet és kipakoltuk a versenyládákat, amely a saját szerszámaimat tartalmazta. Ilyenkor tartják a munkavédelmi oktatást, és ekkor van lehetőség kipróbálni a telepített gépparkot. Idén a Felder gépcsalád biztosította a helyszínre a telepített gépeket. Sajnos csak nyolcan voltunk a bútorasztalos szakmában versenyzők, mivel a Covid miatt több ország visszalépett. Erre a nyolc főre jutott 2 db lapszabász gép, 1 db fészekvéső, 1 db hosszlyukfúró, 1 db állványos fúró, 1db élcsiszoló és két telepített marógép. Ezen a napon volt a nyitóceremónia, ahol 26 büszke magyar fiatal vonult be a nemzeti trikolor színei alatt.

Másnap reggel, (23.-án) kezdődött a verseny. Feladatom egy osztrák tervezésű, intarziás bortartó szekrény elkészítése volt.

Ekkor megkaptuk az A0-ás méretű tervrajzot, az időbeosztást, és az alapanyagokat.

Ekkor volt lehetőség cserélni az alapanyagokat, amivel én éltem is. Az első nap első két órája nagyon jól indult, sikerült elkapnom a verseny lendületét, pedig ilyenkor szokott lenni a nagy izgulás. A lábbakkal kezdtem, amiket nagyon sebesen, magabiztosan tudtam elkészíteni. Sajnos picit belekavarodtam a műhelyrajzomba, amit készítettem és azt hittem akkor, hogy elrontottam az alkatrész hosszméret kiszámítását. Ez bizony kicsit visszavett a kezdeti lendületemből, de a szünetben jöttem rá, hogy helyesen vágtam le. Így nem volt okom a továbbiakban aggódni. A következő lépésben a fióknak álltam neki, Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a kötelező szünetre menet rá pillantottam a „szomszéd” versenyzők fiókjaira. Nem kellett volna! A fiók volt az az elem, amit a mezőny nagy része elrontott, a rossz rajzolvasás miatt. Ami csak a nap végén derült ki, ez a bizonytalanság rányomta a bélyegét a napom hátralevő részére.

Sajnos az első napon eléggé hátul végeztem a mezőnyhöz képest.

A csütörtöki versenyt a felkészítő szakértőmmel értékeltük, és kidolgoztuk a másnapi stratégiát.

A második versenynapon, körülbelül egy óra hátránnyal indultam a mezőnyhöz képest, de már mind mentálisan, mind fizikálisan összeszedett állapotban kezdtem neki a munkának. Így, nagyon jó tempóban és jó hangulatban tudtam dolgozni. Örültem, hogy ott lehetek, élveztem a verseny adta izgalmakat. Sikerült leküzdenem a hátrányomat a nap végére.

A kép a felkészülémesen készült. Ő volt  a mintadarab.

Este, újabb megbeszélés, újabb stratégia kidolgozása történt a mentorommal.

A harmadik versenynapon már csak négy óra állt rendelkezésre. Hátra volt az intarzia, az ajtókeret összeragasztás, a korpusz-láb összedolgozása, fiók vasalás, ajtó pántolás-fogantyúzás készre csiszolás. Tehát, rengeteg feladat állt még előttem.

Ekkor már nagyon sok magyar volt kint szurkolni, köztük a családom is, akik rengeteg energiát adtak számomra. Hála az égnek nem vesztettem el a koncentrációmat így minden időben tudott elkészülni.

Az utolsó pár percben életre kelt a magyar szurkolói dalárda mellettem és hangosan biztattak.

Mikor lefújták a versenyt tőlem boldogabb ember nem volt a világon látva azt a rengeteg magyart, aki csak nekem szurkolt, család, barátok, szponzorok, versenytársak.

Nagyon jó érzés volt mikor a mentorom, és az épületasztalos versenyző társam a végén feldobtak a levegőbe!

Egy álom vált valóra, és mindez velem történt!

Hihetetlen!

ES2021ClosingCeremony_26092021

Lefújás és fotózás után sokkal prózaibb dolgok következtek. Takarítás, rendrakás és a versenyláda bepakolása, amit még aznap le kellett zárni.

Az eredményhirdetésre csak másnap délután került sor 16:30-as kezdéssel, a Graz-i Stadthalle rendezvényközpontban.

A műsor nagyon színvonalas volt, bár ekkor sokkal jobban érdekelt már mindenkit a végeredmény!

A szakmámat viszonylag az elején szólították. Ekkor már nagyon izgultam, hogy felállhatok-e a dobogóra. Ilyenkor az embernek minden végigfut a fejében. Mit csinált rosszul? Mit ronthatott el? A többieké milyen? Mi van, ha valami nem jó?

Mikor bemondták a mikrofonba, hogy Cabinetmaking, akkor megállt a szívem, és csak arra tudtam figyelni, hogy mondják, hogy Hungary. Volt egy kicsi hatásszünet az országok előtt.

ES2021ClosingCeremony_26092021

Russian Federation, Austria, Hungary sorrendben mondták az országokat. Mikor meghallottam az országom nevét szaladtam kifelé zászlóval a hátamon, két lépésből fent voltam a legalább két méter magas színpadon és vártam, hogy hova állhatok. Csak a színpadon tudtuk meg a helyezést. Azt tudtam, hogy dobogós vagyok, az, hogy ennek melyik fokára állhatok, szinte már mindegy volt, lélekben a fellegekben voltam.

Ezután hátra mentünk, ahol fotósorozat készült egyből az érmekkel, ekkor tudtam meg, hogy Martin az épületasztalos felkészülő társam az első helyen végzett és egymás nyakába ugrottunk az örömtől.

A ceremóniát követően kiosztották a kiválósági érmeket, és elkezdtük az ünneplést az érmekkel. Másnap délelőtt pedig elindultunk haza.

De a munka és a fejlődés nem állhat meg, irány Kína és a világbajnokság a WorldSkills Shanghai 2022, amit 2022. október 12-17 között rendeznek meg.

ES2021ClosingCeremony_26092021

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem mindenkinek, aki támogatott, szurkolt, bízott és bíztatott minket a verseny során!

Köszönöm a Családtagjaimnak, Barátaimnak, Ismerőseimnek, Felkészítőimnek és a Kiváló Szponzorjainknak, hogy ez a remek eredmény összejöhetett!

Külön Köszönöm a Szakértőmnek Fekete Zoltánnak, mert Nélküle mindez nem jöhetett volna létre, Édesapámnak és az egész Skillses csapatnak azt a rengeteg technikát és fortélyt, amit átadtak nekem!

Támogatóink, és szponzorjaink:

#MagyarKereskedelmiésIparkamara

#BudapestiKomplexSzakképzésiCentrum

#Tooltechniksystemkft

#Hdidaktkft

#WorldSkillsHungary

Továbbra is

Hajrá Magyarok!!!

Hajrá Asztalosok!!!

 

Üdvözlettel Sajtos Dániel!

Fotók: https://euroskills2021.com 

Megosztás