-->
10 február 2016 Szerző 

Kizárólag elől hajt a vadonatúj X1-es dízel alapváltozata. 

A vezetési élményt leginkább prioritásként kezelő bajor márka esetében kulcskérdés, hogy hű tud-e maradni ars poeticájához az ikonikus hátsókerék-hajtás elhagyásával is.

Nincs mese, kell a hely. A keresztben beépített motornak köszönhetően pedig az új X1-es határozottan nagyobb belső térrel küzdhet a vásárlók kegyeiért, mint elődje. Ha őszintén magunkba nézünk, valóban könnyen beláthatjuk, hogy egy kompakt SUV-ban tényleg felesleges lenne ragaszkodni a klasszikus elrendezéshez. Ráadásul az alapmodelleken kívül pedig mindegyik verzió rendelkezik alapfelszereltségként a BMW xDrive nevű összkerékhajtásával is. Mégis mivel BMW-ről van szó, vágjuk rögtön a közepébe, és nézzük meg, milyen vezetni a BMW legkisebb SUV-ját!

 

Elöl kapar

Rögtön feltűnik, hogy nem érezhető hajtási befolyás a kormányon, ami ráadásul kellőképpen direkten van áttételezve: ütközéstől ütközésig kettő és felet fordul. A kanyar utáni kigyorsításnál sem mondaná meg senki, hogy hol is kapaszkodik az aszfaltba a kis BMW: a tapadás még keskenyebb, téli gumikkal is kiváló, ha pedig túlzásba esünk, az elektronika finoman és gyorsan avatkozik be. Az élvezet tovább fokozható, ha a középkonzolon lévő gombokkal kiválasztjuk a sport üzemmódot, ami azonnal felkeményíti a gátlókat. A legtöbb magyar úton persze többre megyünk a „Comfort” üzemmód által kínált beállítással, amivel nagyon szépen „szűr” a futómű és megbirkózik a legsilányabb minőségű burkolatokkal is.

Villámgyors Steptronic

Tesztautónk nyolc sebességes Steptronic automata váltóval volt felszerelve, ami remekül illeszkedik a nyomatékban gazdag dízelmotorhoz, és ráadásul feltűnően gyorsan vált. Összehasonlítva a nemrég tesztelt, szintén Steptronic-kal szerelt 420d Grand Coupéval az X1-ben határozottan kevesebb idő telik el, míg egyik fokozatból a másikba vált. Így a gyorsítás meglehetősen dinamikus, a papíron „csupán” 150 lóerős motor játszi könnyedséggel mozgatja a másfél tonnás autót, bár ezért inkább a 330 Nm forgatónyomaték lehet a felelős, amit a két literes dízelmotor már 1750-es fordulaton elér. A Steptronic egyébként kínál manuális üzemmódot is, amikoris szekvenciálisan mi magunk kapcsolgathatunk, de ennek vajmi kevés értelme van: a nyolc fokozat természetszerűleg borzasztó közel van egymáshoz, ráadásul a motorzaj sem segít az orientációban, mivel az X1 kifejezetten csendes autó. Jobb mindenkinek, ha az elektronika intézi a váltásokat: gyorsabb, mint mi, és az optimális fogyasztást is mindig szem előtt tartja. Ez utóbbi egyébként vegyes használat során hét és fél liter körül alakul, amiben benne van a viszonylag hideg idő, és a folyamatos ülésfűtés.

Lassan melegszik

Ez utóbbi az autó egyik legfontosabb extrájává lépett elő a teszt során, mert az autó a szokottnál egy kicsit lassabban melegszik be. Nincs dráma, de azért különös. A már említett 420d-nek fele annyi idő kellett, hogy meleg levegőt jutasson az utastérbe. Ezt leszámítva azonban nagyon magas komfortnívóval kényeztet minket az X1, amely érzetre robusztusabbnak és merevebbnek tűnik, mint a szintén az UKL-padlólemezre épülő 2-es Tourer. Az Advantage csomaggal szerelt tesztautó belső tere egy kicsit visszafogott, de a teszt vége felé határozottan megszerettük ezt a csipetnyi józanságot. Természetesen a BMW számtalan opciót kínál az individualizálásra, aminek keretein belül akár az M csomagot is megrendelhetjük az X1-hez. Persze a különböző kiegészítők nélkül is jó autó az X1, amely tágas utasterével és bőséges lábtereivel – különösen hátul – sok rajongót szerezhet.

A kérdés már eldőlt

Ami pedig az elsőkerék-hajtást illeti, arról a vásárlók már rég kinyilvánították véleményüket, hiszen a 2-es Tourer nagy sikernek számít a márka háza táján. Nem nehéz ez alapján megjósolni, hogy férfiasabb variációja, az X1 is hasonló sikerek elé néz. Ez persze elmondható a BMW fronthajtásos-terveiről is, hiszen immár két sorozattal is bizonyítják, hogy szinte bármilyen hajtásláncból kihozzák a vezetés élményét.

 

Hossz/szél./mag.: 4439/1821/ 1612 mm

Motor: 1995 cm3, 150 LE/ 4000, 330 Nm/1750

Végsebesség: 205 km/h

Gyorsulás (0-100 km/h): 9,2 s

Alapár: 9 605 000 Ft

Tesztautó: BMW Magyarország Kft.

http://www.amdala.hu/mindegy-melyik-kerek-bmw-x1-sdrive-18d-teszt/

 

SZÖVEG: DÓKA ATTILA, FOTÓ: JUHÁSZ MELINDA

Kontakt

 
  • Email

    Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Telefon

    +36-30 563-3153

Autocross

Rallye

Impresszum

Felelős szerkesztő: Hajósi Miklós
Elérhetőségek:
E-mail: hajoka@hajoka.hu
Telefon: +36/30/563-3153

A képek szerzői jog alatt állnak!