Hirdetés
-->
29 augusztus 2017 Szerző 

Tahi-Tóth Gábor alias DJ Tóbiás negyvenöt éve kezdte

 

A Tahi-Tóth család Magyarország egyik ikonikus famíliája. A hét testvérből hárman színésznek álltak – László, a Vígszínház művésze idén kapott Kossuth-díjat – a sorban a negyedik fiú, az 1999 óta Diósdon élő Gábor pedig keverőpult mögé állt és DJ Tóbiás néven a lemezlovas szakma egyik hazai úttörője lett. Új fellépő nevet színész testvérei okán választott.

- Mindig nagyon érdekelt a zene – mondja a tanárként végzett disc jockey, aki a klasszikusokkal, Cintulával, B Tóth Lászlóval, Arató Andrással kezdte a szakmát. A budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumba jártam, s természetesen a Luxemburg rádiót, meg a Szabad Európát hallgattam. Az idősebbek, de talán a fiatalok is tudják: akkoriban a „jó zenék”, az újdonságok ezeken az adókon mentek. Diszkózni 1972-ben, negyvenöt esztendeje kezdtem a SOTE kollégiumában, illetve más egyetemi klubokban álltam a pult mögé ebben az időszakban. Az egyetemi éveim alatt is jártam a lemezeimmel a különböző helyeket.

 

A színészet markánsan jelen van a Tahi-Tóth családban. Sosem vonzotta?

- Játszottam az Egyetemi Színpadon, többek között Dörner Györggyel, Jordán Tamással, Balkay Gézával, Ruszt József rendezése alatt. Az időszak 1972-től 1977-ig tartott. A zene jobban érdekelt.

 

Civilként minek készült?

- Biológus szerettem volna lenni, ezen belül az etológia, az állatok viselkedését tanulmányozó és kutató tudomány érdekelt. Közben rájöttem, kezdőként valószínűleg majd az állatkertben ülhetek, s figyelhetem egy-egy élőlény viselkedését. Így már nem vonzott annyira az etológia, végül biológia-kémia tanári szakra jelentkeztem és 1977-ben tanárként végeztem az ELTE-n.

 

Akkoriban még bakelitekről szólt a zene. Mi volt a beszerzési forrása?

- Az egyetemi kollégiumban laktam, ahol két nigériai fiú is kollégista volt. Ők rendszeresen kijártak Berlinbe – maguk is diszkóztak – s ott szerezték be a legújabb lemezeket. Ezek olyannyira friss szerzemények voltak, hogy idehaza a Komjáthy (Komjáthy György EMeRTon-díjas zenei szerkesztő – a szerk.) a rádióban még nem játszotta, de én már igen. Boney M, Donna Summer, Barry White, néhány név a legnépszerűbb előadók közül. Jómagam ettől az időszaktól számítom a funky-zene iránti vonzalmamat, amely azóta is töretlen. Manapság már mosolygunk a zenékhez történő hozzájutás említett metódusán, hiszen az internet világában minden hozzáférhető, letölthető.

 

A bakelit-világban hogyan nézett ki a DJ keverőpultja?

- Két lemezjátszó, két erősítő, hangfalak és valamennyi fényeffekt. Ma már természetesen mindent laptopról vezérlünk, keverünk, a lemezeket adathordozók váltották föl, amelyekre akár több százezer zeneszámot föl lehet tenni.

 

DJ pályafutása az egyetem elvégzését követően hogyan alakult?

- Összesen hét évet, ebből ötöt egykori gimnáziumomban tanítottam, ekkor nem diszkóztam. 1980 és 1988 között a Magyar Rádió Poptarisznya című műsorának az egyik zenei szerkesztője voltam; B Tóth-al, Komjáthy-val dolgoztam együtt. A diszkózás is visszatért az életembe, gyakorlatilag ez lett a foglalkozásom, hiszen sok felkérést kaptam. A kétezres évek elején beköszöntött a retro-korszak, sok régi, jobbnál jobb zenére volt igény a klubokban. A kedvencek mellett persze naprakésznek kell lenni zenei anyag tekintetében, a közönségigényeket messzemenően figyelni kell.

 

Mekkora DJ Tóbiás repertoárja?

- Mintegy száz gigabájtnyi, ez százezres nagyságrend zeneszámok tekintetében.

 

A lemezlovasok fizetnek jogdíjat?

- Igen, a lejátszott számok után kötelező. Összeállítunk egy listát, kinek a dalait akarjuk műsorra tűzni és ennek alapján évente kell befizetni meghatározott összeget.

 

Bárki keverőpult mögé állhatott és disc jockeynak nevezhette magát néhány évtizeddel ezelőtt?

- Korántsem. A lemezlovasoknak az Országos Szórakoztató-Zenei Központban vizsgát kellett tenniük. Jómagam is teljesítettem az A kategóriás szintet. Angol nyelvvizsga, intelligenciateszt, többek mellett ezekben kellett megfelelni, és természetesen egy tíz perces műsorvezetés bemutatására is sor került. A műsorvezetést – akkoriban – mikrofon-engedélyhez kötötték. Az én beszédtanárom a legendás Montágh Imre volt.

Az utóbbi jó néhány évben már szinte mindenki DJ-nek hívhatja magát, ha – kis túlzással – van egy laptopja, amelybe bedug egy adathordozót és annak tartalmát valahol lejátssza. A hivatásos DJ-k száma nagyjából ötszáz, közöttük ötvenen vagyunk a topon…

 

… hiszen még ma is aktív!

- Többnyire esküvőkre, születésnapokra, céges rendezvényekre kapok felkérést. Egy műsor időtartama négy-öt óra, tehát alapos felkészülést igényel. Általában a repertoár egyeztetett részét játszom, de miként ez mindig előfordul, a közönség műsor közbeni kéréseinek is eleget kell tenni. Kedves emlék, mikor a hatvanadik születésnapomon szinte kikövetelték az emberek, hogy diszkózzak. Így a saját születésnapom magam szolgáltattam a zenét.

 

Diósdon is rendszeres föllépő a Tóbiás Retro Party című Show-jával.

- Diósdiként öröm számomra, hogy a városban a közönség igényli a diszkót. Minden összejövetel családias hangulatban zajlik, számos visszatérő vendégem van a közösségi házban. Kéthavonta jelentkezem a műsorommal a településen. A szilveszteri bulik mindig teltházasak!

 

2009-ben írt egy önéletrajzi könyvet, DJ Tóbiás Retro Party címmel.

- A második kötetemről van szó, hiszen korábban Azok a csodálatos nők címmel megjelent egy – mondjuk így – nem önéletrajzi munkám… A bevezető egy kicsit filozofikus hangvételű, később – mivel elég rég születtem – érinti az ötvenes-hatvanas évek időszakát, aztán pedig a diszkó ’70-’80-’90-es évekbeli fénykorát mutatom be saját pályafutásomon keresztül, számos képillusztrációval.

   

  - Király Ferenc -

          

 

Kontakt

 
  • Email

    Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Telefon

    +36-30 563-3153

Autocross

Rallye

Impresszum

Felelős szerkesztő: Hajósi Miklós
Elérhetőségek:
E-mail: hajoka@hajoka.hu
Telefon: +36/30/563-3153

A képek szerzői jog alatt állnak!