-->
07 június 2016 Szerző 

 

 

Nincs könnyű helyzetben a Volkswagen az Ibizával, hiszen elég szűkös a hely két konszern-testvére, a Fabia és Polo között, ahova még beférne a kis spanyol. 

Az azonos platform és azonos motorok sem engedélyeznek túl sok szárnyalást az elvileg sportosságot előtérbe helyező márka számára. A megoldás természetesen a részletekben rejlik, mint például az SC nevű, remekül eltalált karosszéria-variánsban.

Nem vitás, hogy egy jó dizájn általában el tudja adni az autót. Ennek tükrében pedig a SEAT valóban nagyot húzott, amikor kis modelljének háromajtós változatát sportosabbra alakította, mint az ötajtós verziót. Persze nem nagy változtatások ezek, és szinte kizárólag a hátsó traktust érintik. Mégis, a kupészerűbb tető, és a meredekebben emelkedő övvonal határozottabban sportosabbnak láttatják az SC-t. Ehhez társul még tesztautónk FR-felszereltsége, amely alul lapított sportkormánnyal és

sportülésekkel próbálja fokozni az érzést.

Sportos betűk

 

Az Emoción vörös Ibiza azonban már rövidítéseivel is körénk építi a képzeletbeli versenypályát, ezért egy pár pillanat erejéig érdemes belelapozni a SEAT-féle etimológiai szótárba. Az SC, amely tesztautónk esetében leginkább a háromajtós kivitelre vonatkozik, valójában a „SportCoupé” elnevezést takarja. Az izgalmasan csengő FR azonban már maga a színtiszta versenysport, hiszen jelentése nem más, mint „Formula Racing”. Ezek után említsük még meg a SEAT háza táján szintén gyakran használt, a kombit jelentő ST (SportTourer), és a szintén rendkívüli sportosságra utaló CUPRA (Cup Racing) szavakat is.

FR+SC=90 lóerő

 

Ami a betűket illeti, megvan tehát a tűzijáték, de sajnos az FR-hez egyedüliként kínált 1.2-es turbós benzines nem varázsol dühöngő bikát a kis Ibizából. A feltöltött motor jellegénél fogva természetesen mentes a kismotorok nyomatékszegénységétől, és egészen derekasan gyorsítja a könnyű kasztnit. Ami viszont feltűnő, hogy mennyire lineáris a motor teljesítmény leadása: nem nagyon lehetne megjelölni olyan fordulatszámot, ahol egy picit jobban, vagy gyengébben húzna, vagy jelentkezne egyfajta csúcspont. Persze tudomásul vettük már rég, hogy a dowsizing-trend (kis motor+turbó) miatt egyre inkább magunk mögött hagyjuk azokat az időket, amikor még a leghétköznapibb autót is boldogan forgattuk négyezer fölé, hogy valami történjen végre. Persze az Ibiza motorját sem árt magasabb fordulatokon tartani, ha tempósabb haladásra vágyunk, ami persze a fogyasztásra is kihat: a belénk költöző FR és SC érzés miatt 6,8-as átlagot értünk el, amiben már benne van egy kis erőltetett visszafogottság is.

Vagány kormány

 

Az viszont biztos, hogy az FR-csomaggal érkező, alul lapított sportkormány sokkal közelebb visz minket a sportos érzéshez, mint a takarékos, de kicsit visszafogott motor. Főként, hogy az áttételezése is stimmel (2.5 fordulat ütközéstől-ütközésig), és a direktségére sem lehet panasz. Ehhez társul még, hogy a közepesen feszes futómű megkímél minket a jelentős oldaldőléstől és imbolygástól, ezért összességében élvezetesen lehet támadni a kanyarokat. Különösen pont a kanyarokból kijövet viselkedik nagyon nyugodtan és stabilan a kis Ibiza: a túl korai gázadással sem lehet kihozni a béketűrésből, és precízen, hajtási befolyás nélkül követi ilyenkor is a kívánt nyomvonalat. Határozottan úgy éreztük, ez a futómű jóval több erőt is elbírna, az aktuális, 90 lóerő útravitele meg sem kottyan neki.

Ferrari piros

Nem vitás, ha valaha piros autóra vágynánk, akkor ezt az árnyalatot választjuk. Remekül illeszkedik az autó karakteréhez, az FR-logóhoz, és a bőrkormány, valamint az ülések piros cérnával varrott részeihez. Ehhez a pompához képest egy kicsit szürke a műszerfal többi része, amelynek központi képernyője (SEAT Full Link) érintéssel is működik. Tesztautónk a sportos elemek mellett egy panorámatetővel is fel volt szerelve, ami helyett borsos ára miatt érdemesebb talán a navigációt extraként választani.

Összegzés

Az Ibizák közül egyértelműen kiemelkedik a háromajtós FR, amely kinézetével határozottan képes az érzelmekre hatni: leginkább jól eltalált, háromajtós kasztnija az, ami megkülönböztetheti őt testvérmodelljeitől, a Fabiától és a Polótól. Természetesen egy izgalmasabb, erősebb motor még vonzóbbá tehetné, de az természetesen az árra is kihatna, és ki tudja, mennyire bontaná meg a konszernen belüli kényes egyensúlyt.

Szerettük:

- vonzó forma

- feszes futómű

- sportos „FR” – kormány

- praktikus belső

Nem szerettünk:

- visszafogott teljesítmény

Hossz/szél./mag.: 4061/1693/ 1445 mm

Motor: 1197 cm3, 90 LE/ 4400-5400, 160 Nm/1400-3500

Végsebesség: 184 km/h

Gyorsulás (0-100 km/h): 10,7 s

Alapár: 4 657 320 Ft

 

SZÖVEG: DÓKA ATTILA, FOTÓ: JUHÁSZ MELINDA

 

Kontakt

 
  • Email

    Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Telefon

    +36-30 563-3153

Autocross

Rallye

Impresszum

Felelős szerkesztő: Hajósi Miklós
Elérhetőségek:
E-mail: hajoka@hajoka.hu
Telefon: +36/30/563-3153

A képek szerzői jog alatt állnak!